WORKSHOPS
Wel eens geprobeerd om als team een teamritme te creëren? Of als team te ontdekken hoe jullie met stress omgaan? TeamSkills biedt diverse workshops aan voor teams. Deze workshops worden verzorgd door professionals die jouw team op een leuke en leerzame wijze kunnen laten ontdekken hoe jouw team zich verder kan ontwikkelen.

De vliegramp op Tenerife was de grootste in de geschiedenis van de luchtvaart. De piloot van het KLM toestel, captain van Zanten, was een zeer ervaren piloot. Dat was niet het probleem. De oorzaak van de vliegramp had onder andere te maken gebrekkige communicatie en overhaaste besluitvorming. Op basis van de leerpunten van deze vliegramp is de Crew Resource Management skills training ontwikkeld.
Crew Resource Management (CRM) skills draait om het optimaal gebruiken van beschikbare mensen en middelen in teamverband. De niet-technische vaardigheden binnen het team staan hierbij centraal. Op grond van internationaal onderzoek en ervaring zijn deze uit te splitsen in zeven competenties. Deze zijn: besluitvorming, planning, attitude, communicatie, assertiviteit, leiderschap en situational awareness.
Deze workshop gaat in op de basisprincipes van CRM. Jij en je team hebben na afloop basale kennis m.b.t. CRM en kunnen een eerste stap zetten naar teamgroei en het verbeteren van de team-output.
Doelgroep: team en organisaties die willen ontwikkelen op het gebied van non-technical skills.
Groepsgrootte: maximaal 16 personen per trainer.

Wil je dat jouw teamleden allemaal dezelfde mindset hebben als het om feedback geven en ontvangen gaat? Ben je op zoek naar een workshop die dat als uitgangspunt heeft? Je hebt hem gevonden! Tijdens de workshop ‘Feedback Skills’ krijg je inzicht in hoe je zelf feedback geeft en ontvangt. Er wordt verteld waarom het geven en ontvangen van feedback voor veel mensen lastig is. Kennis is macht. Daarnaast ga je actief aan de slag met het effectief geven en ontvangen van feedback. En als klap op de vuurpijl gaat je team hun eigen feedback regels opstellen!
Doelgroep: teams, teamleiders, managers.
Groepsgrootte: maximaal 16 personen per trainer.

Hoe gaan luchtverkeersleiders effectief om met stress? Hoe houden politieagenten hun hoofd koel? Hoe gaat een motorcoureur nog net even harder door de bocht? Dat doen zij dankzij Hart Ritme Variabiliteit training (HRV training).
In deze workshop maken jij en je teamleden kennis met de principes van prestatie optimalisatie in combinatie met biofeedback training. Biofeedback is een meting die iets zegt over iets wat in je lijf gemeten kan worden. Een bloeddrukmeter is een vorm van biofeedback. Je hartritme variabiliteit zegt veel over hoe jij je voelt. Gespannen of relaxed. Hartritme variabiliteit kun je beïnvloeden. Dat doe je met makkelijke technieken die je eenvoudig leert. Zo kun jij je eigen (brein)prestatieniveau optimaliseren. De trainer heeft ervaring in de begeleiding van high performance professionals zoals luchtverkeersleiders, politieagenten en een motorrace team.
Doelgroep: teams, organisaties, sporters.
Groepsgrootte: maximaal 16 personen per trainer.

Grip op het gesprek met die ‘lastige’ patiënt. En daarna nog energie over om de rest van de dag je werk te doen en ’s avonds nog wat leuks. Welke zorgprofessional wil dat nou niet? Met het volgen van de training ‘Care voor de claimende patiënt’ is dat mogelijk.
Oh nee, straks komt Mw. Jansen met haar oeverloze klagen over haar rug. De moed zakt me nu alweer in de schoenen. Ik kom nooit van haar af. We kennen het allemaal. Patiënten met lastig of claimend gedrag. Je voelt je leeggezogen na het consult. Er blijft een gevoel van frustratie achter. Onderzoek heeft aangetoond dat ineffectief omgaan met patiënten met lastig of claimend gedrag een belangrijke oorzaak kan zijn van burn-out bij zorgprofessionals. Daarnaast is claimend gedrag zeer schadelijk voor de patiënt zelf aangezien dit gedrag leidt tot het ontwikkelen van een inadequate coping stijl.
Redenen genoeg om je (communicatie)vaardigheden verder te ontwikkelen. In de training wordt er dieper ingegaan op de achtergronden van claimend en lastig gedrag en hoe jij als zorgprofessional daar adequaat mee om kan gaan. Na de training ben je in staat om op een ontspannen wijze met Mw. Jansen een interactie aan te gaan waarbij je Mw. Jansen helpt door haar niet te helpen (lees redden). Daarnaast heb je het gevoel meer grip op soortgelijke consulten/behandelingen te hebben waardoor je met een positieve mindset de interactie aangaat. En wie wil dat nou niet!
Hoe je dat doet? De eerste stap is een afspraak maken om te kijken waar de behoefte van jou en je team ligt. Ook deze training is maatwerk. We gaan dus werken met jullie praktijkvoorbeelden.
Doelgroep: zorgprofessionals.
Duur: 1 dagdeel.
Groepsgrootte: maximaal 12 personen per dagdeel.

Voor wie?
Het ‘Skills voor beter slapen’ programma is geschikt voor mensen die ervaren dat zij slecht slapen en hiervan problemen ondervinden. Belangrijk hierbij is dat men dit wil veranderen!
Opbouw
De training bestaat uit twee dagdelen. Naast onderdelen die betrekking hebben op je slaappatroon en de globale invulling van je dag, staat praktische oefeningen met biofeedback apparatuur centraal. Op deze manier krijg je informatie over allerlei aspecten die met slaap te maken hebben. Je leert over voorwaarden om in slaap te vallen en over de invloed die gedachten en emoties op je gevoel van rust en veiligheid en op je lichaam hebben. Ook komen de effecten van stress op je slaap en je eigen bioritme aan bod.
Jouw ritme
In het programma staan natuurlijke ritmes centraal. Wanneer presteer jij het best en wanneer heb je behoefte aan rust en herstel?
Praktische aanpak
Door gebruik te maken van hartcoherentie leer je invloed uit te oefenen op het ritme van je hart. Op deze manier ben je in staat gedurende de dag rust en balans in je lichaam aan te brengen waardoor je stressniveau aan het eind van de dag vermindert. Het effect hiervan wordt zichtbaar gemaakt door gebruik te maken van apparatuur die je bij de start van de training ontvangt.
Testen en meten
Voorafgaand aan het programma vul je een vragenlijst in die inzicht geeft in de dagelijkse stemming, houding tegenover stress, slaap en ervaren gezondheid. Na afloop van het traject wordt dezelfde vragenlijst nog eens ingevuld om het resultaat van de training te meten.
Wat levert het op?
Deelnemers aan het ‘Skills voor beter slapen’ programma ervaren dat zij beter slapen, zich fitter voelen en minder piekeren. Bovendien heeft men na het volgen van de training minder last van wakker liggen en kan men de gevolgen van een “mindere nacht” beter opvangen.
Groepsgrootte: maximaal 12 personen.